În Belize a fost descoperit un sistem de canale pre-maya folosit pentru direcționarea și prinderea peștilor, stabilind „continuitatea” dintre mayași și un predecesor, deoarece aceștia au continuat să le folosească.
Inițial s-a crezut că a fost o construcție mayașă, însă după ce au rulat numeroase date cu radiocarbon, arheologii de la Universitatea din New Hampshire au făcut o descoperire uimitoare, și anume că aceste canale de prindere a peștilor sunt anterioare civilizației antice mitice și puternice.
Din ceea ce au aflat cercetătorii, este posibil ca acestea să fi ajutat chiar la creșterea înfloritoare a mayașilor, deoarece designul impresionant le-a permis predecesorilor lor să hrănească 15.000 de oameni pe an, potrivit lui Eleanor Harrison-Buck, profesor de antropologie și director al proiectului Belize River East Archaeology (BREA).
Mayașii au profitat de ingenioasa rețea în zig-zag și, cu o sursă abundentă de hrană, au construit una dintre cele mai mari și mai importante culturi antice din lume.
În cea mai mare zonă umedă interioară din Belize, America Centrală, cu ajutorul dronelor și al Good Earth, cercetătorii din New Hampshire au efectuat teste pe o instalație precolumbiană de captare a peștilor la scară largă.
La început, ei nu se așteptau ca altcineva decât mayașii să fi putut construi un mijloc atât de sofisticat de prindere a peștilor.
Cercetarea a folosit 26 de date de radiocarbon din siturile de excavare de testare din Crooked Tree Wildlife Sanctuary (CTWS). Prezența canalelor s-a extins peste o mie de ani în trecut, înainte ca mayașii să înceapă să apară, ceea ce i-a „surprins” pe cercetători datorită dimensiunii sale masive, scrie InterestingEngineering.
Vânătorii-culegătorii-pescarii arhaici târzii au dezvoltat acest sistem, care a funcționat atât de strălucit încât mayașii l-au adoptat ulterior.
„Pentru Mesoamerica în general, tindem să considerăm producția agricolă drept motorul civilizației, dar acest studiu ne spune că nu era vorba doar de agricultură – era vorba și de o potențială recoltare în masă a speciilor acvatice”, a declarat Harrison-Buck într-un comunicat de presă.
Colectând probe de sedimente de-a lungul pereților, aceștia au investigat nivelurile de azot și carbon pentru a determina „schimbările de mediu de-a lungul timpului”, potrivit comunicatului de presă.
Fără nicio dovadă de producție agricolă la vedere, ei au dedus că aceste canale au servit ca instalații de captare a peștilor pe scară largă.
Rețeaua direcționa apele inundațiilor anuale către un bazin sursă unde puteau fi prinși mii de pești, capabili să hrănească o populație în creștere, deoarece mayașii, conform estimărilor, depășeau opt milioane de oameni.
Acest lucru a oferit arheologilor o primă legătură rară care a conectat un predecesor la marele imperiu.
„Pare probabil că aceste canale au permis recoltarea anuală a peștelui și adunările sociale, ceea ce ar fi încurajat oamenii să se întoarcă în această zonă an de an și să se adune pentru perioade mai lungi de timp”, a declarat Marieka Brouwer Burg, profesor de antropologie la Universitatea din Vermont și co-director al BREA.
Întotdeauna un ecosistem critic la nivel mondial, zonele umede joacă un rol esențial în mediu, a explicat Samantha Krause, profesor de geografie și studii de mediu la Universitatea de Stat din Texas, într-un comunicat de presă recent.
„Vânătorii-culegătorii-pescarii arhaici au știut cum să își protejeze resursele și să le utilizeze într-un mod care să susțină aceste habitate, nu să le epuizeze, ceea ce explică ocuparea lor de lungă durată în această zonă”, se concluzionează într-un comunicat de presă.
O nouă cercetare sugerează că încă nu am găsit toate orașele mayașe
Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Secretele sacrificiilor mayașe de copii, descoperite cu ajutorul ADN-ului antic
Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene